Inštrukcije računalništvo

Predmet računalništvo je zelo široko področje. Osnovna področja so hardware, software, operacijski sistemi, microsoft office, programiranje, informacijski sistemi,…

Ker se tehnologija zelo hitro razvija, se tudi predmeti  iz računalništva snovno zelo spreminjajo skozi leta. Osebno sem imela računalništvo prvič v 1. Letniku srednje šole, kjer smo se učili dos, wordstar,…. Na fakulteti matematike sem se učila predvsem programiranje, začeli smo s Pascalom, nadaljevali z Mathematico in Matlabom, končali pa s C in C++. Učili smo se veliko o algoritmih, podatkovnih strukturah,.. Zaradi tega smo matematiki iz uporabne smeri  odlični programerji. Kako pa se je najlažje naučiti računalništva? Seveda tako, da se učiš sam, delaš vaje, se usedeš za računalnik in  si pomagaš z help-i, z googlom, itd. Nas o samem programiranju niso učili veliko teorije, učili smo se samo programski jezik-sintakso. Potem pa smo imeli 3 projekte na leto, kjer smo dobili konkretno nalogo  iz programiranja. Te naloge so bile kar obsežne, tako da si se skozi njih ogromno naučil o programiranju.

Kar se zadeva ostalih področij:, operacijski sistemihardwerska opremasoftwearska opremaoffice ,internet,omrežja, pa sem se učila sama. Pomagala sem si največ z googlom, pa tudi vsak softwear ima svoj help, tutoriale, itd. Ko sem začela prvič delati, sem morala narediti z Excelom eno analizo, takrat nisem skoraj nič poznala excel-a. Sodelavci pa so ga tudi slabo poznali, saj so imeli formule nekje shranjene in so jih samo kopiral, tako da mi ni nihče mogel pomagati. Torej morala sem se lotiti vsega sama, zelo mi je pomagal microsoft – ov help, tako da sem se brez težav naučila, kar sem rabila. Potem sem se zaposlila kot pripravnik v oddelku za informatiko.  Tam sem se ogromno naučila o hardwearu, postavljanju računalniku, spletni tehnologiji, itd. V naslednji službi, pa sem bila zaposlena kot programerka  aplikacij 5 let, sedaj pa delam kot analitik. Torej sem si v 10 letih nabrala kar nekaj izkušenj in konstantno se je potrebno učiti in spremljati novosti na področju računalništva. V službi imam možnosti veliko izobraževanja na področju računalništva, kar mi zelo pomaga pri mojem delu.

Inštrukcije
Inštrukcije matematika
Inštrukcije statistika
Inštrukcije fizika
Inštrukcije računalništvo

admin