Inštrukcije matematika

Benjamin Peirce je imenoval matematiko »znanost, ki podaja nujne sklepe«.
Druga opredelitev smatra, da je matematika znanost o vzorcih, ki se lahko nahajajo v številih, prostoru, znanosti, računalnikih, navideznih ali stvarnih abstrakcijah, oziroma kjerkoli. Matematiki te vzorce raziskujejo in poskušajo formulirati nove domneve in ugotoviti njihovo resničnost s strogo deduktivno izpeljavo iz ustrezno izbranih aksiomov in definicij.

Matematika je za veliko ljudi nujno zlo, ki se ga morajo učiti, čeprav jo ne marajo ali pa ne razumejo. Največkrat dobim vprašanje, zakaj se moramo vse to učiti? Kje bomo uporabljali logaritme, odvode, integrale, itd. kdajkoli v življenju po šolanju? Odgovor je preprost. Resnica je, da veliko snovi, ki jih učimo pri matematiki, nima večjega pomena za nadaljnje življenje in je na prvi pogled čisto neuporabna. Vendar temu ni tako. Jaz pravim, da je življenje čista matematika.
Veliko problemov v življenju se da rešiti s pomočjo matematike oziroma matematične logike.  

Poglejmo si naslednji primer.
Če bi rada prišla iz Šiške do Leclerca na Rudniku z avtom, bom najprej razmislila katera pot je najkrajša, potem katera je najhitrejša. Če gledam kilometre, potem je čez mesto in po dolenjki najkrajša pot. Če grem po avtocesti pridem veliko hitreje do Rudnika. Upoštevati moram, da po avtocesti porabimo veliko več bencina, razen če so kolone v mestu, takrat pa porabimo več bencina zaradi gužve, ki je odvisna od ure v dnevu in morebitnih nesreč in popravil na cesti. Torej, če hočem izbrati optimalno pot, moram pogledati vse dejavnike in se potem odločiti po kateri poti bom prišla relativno hitro in z čim manj stroškov. To je tudi matematika.

Zaradi slabega podajanja snovi v šolah, hitrega življenskega tempa in pomankanja časa staršev ter ponovnega vpisa v šole kasneje v odraslem obdobju, so inštrukcije v zadnjih letih postale zelo pogoste. Vendar je vseeno potrebno paziti, saj ni vsak inštruktor dober. Dober inštruktor prilagodi inštrukcije in podajanje snovi inštruirancu in ne obratno. V tem je tudi prednost inštrukcij pred šolami. Ker so individualne, je več možnosti za uspeh. Posebno pri otrocih je potrebno kar nekaj znanja psihologije, da odkriješ kako motivirati otroka in najti način razlaganja snovi, da bo njemu odgovarjal.

Na mojih strani lahko najdete veliko gradiva za vse veje matematike. Poleg tega si lahko pogledate še nekaj uporabnih povezav do drugih strani.

Inštrukcije
Inštrukcije matematika
Inštrukcije statistika
Inštrukcije fizika
Priprava na maturo

admin